Období cuket, dýní, hrušek a...švestek.
Když se vám, jako mně podaří pár zachránit před "smutným" osudem v kvasu, a jestli máte doma máslo a dva přebytečné tvarohy, upečte si tento skvělý koláč.
Pokud máte robota, doporučuji udělat těsto i drobenku v něm.
Nemusíte ani v mezidobí mýt mísu, drobenka pár zbytků lineckého těsta snese.
Recept jsem našla tady: http://www.pradobroty.cz/…/linecky-kolac-plny-tvarohu-se-sv…
Těsto:
100 g změklého másla
50 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
1 vejce
220 g hladké mouky
čtvrt lžičky prášku do pečiva
špetka soli
Náplň:
500 g tučného tvarohu ve vaničce
50 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
2 vejce
Švestky, omyté, odstopkované, nakrájené příčně na čtvrtiny
Na drobenku:
100 g polohrubé mouky
50 g cukru krupice
50 g másla
můžeme přidat půl lžičky mleté skořice
Máslo a oba cukry utřeme do světlé pěny. Přidáme vejce a dál šleháme.
V jiné míse si smícháme mouku, špetku soli a prášek do pečiva. Přisypeme k máslové směsi a vypracujeme těsto.
Rukama natlačíme těsto do koláčové formy/ v průměru 27 cm/ a necháme hodinu chladit v lednici. Nic se nestane, když tento krok vynecháte.
Zapneme troubu na 18O stupňů.
Smícháme si konečky prstů nebo jednoduše v robotu všechny suroviny na drobenku.
Tvaroh, oba cukry a vejce vložíme do mísy a spojíme.
Koláčovou formu s těstem vyndáme z lednice, nalijeme na ni tvarohovou směs, poklademe připravenými švestkami. Postupujeme dokola, až zaplníme celou plochu koláče.
Posypeme připravenou drobenkou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 60-8O minut až koláč zezlátne a krásně voní.
Vlažný je prostě úplně luxusní, ale věřím, že i zítra, pokud něco zbyde, bude díky tvarohu vláčný a dobrý.
Těsto:
100 g změklého másla
50 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
1 vejce
220 g hladké mouky
čtvrt lžičky prášku do pečiva
špetka soli
Náplň:
500 g tučného tvarohu ve vaničce
50 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
2 vejce
Švestky, omyté, odstopkované, nakrájené příčně na čtvrtiny
Na drobenku:
100 g polohrubé mouky
50 g cukru krupice
50 g másla
můžeme přidat půl lžičky mleté skořice
Máslo a oba cukry utřeme do světlé pěny. Přidáme vejce a dál šleháme.
V jiné míse si smícháme mouku, špetku soli a prášek do pečiva. Přisypeme k máslové směsi a vypracujeme těsto.
Rukama natlačíme těsto do koláčové formy/ v průměru 27 cm/ a necháme hodinu chladit v lednici. Nic se nestane, když tento krok vynecháte.
Zapneme troubu na 18O stupňů.
Smícháme si konečky prstů nebo jednoduše v robotu všechny suroviny na drobenku.
Tvaroh, oba cukry a vejce vložíme do mísy a spojíme.
Koláčovou formu s těstem vyndáme z lednice, nalijeme na ni tvarohovou směs, poklademe připravenými švestkami. Postupujeme dokola, až zaplníme celou plochu koláče.
Posypeme připravenou drobenkou, vložíme do vyhřáté trouby a pečeme asi 60-8O minut až koláč zezlátne a krásně voní.
Vlažný je prostě úplně luxusní, ale věřím, že i zítra, pokud něco zbyde, bude díky tvarohu vláčný a dobrý.
Žádné komentáře:
Okomentovat