pondělí 22. února 2016

Špaldové uzlíky...

Včera jsem pekla jako součást pohoštění pro návštěvu drobné špaldové uzlíky, které nám moc chutnaly a tak se s vámi ráda podělím o recept.
Inspirovala jsem se receptem z KitchenAid blogu od Lucie :-)



 
Na cca 20 uzlíků budete potřebovat:

200 g špaldové mouky
125 g hladké mouky
175 g vlažného mléka
20 g másla
10 g droždí
1 lžíčka cukru krupice
1 lžičku soli
1 vejce
sezam, kmín, hrubou sůl a mák na posypání uzlíků....


Do malé misky dejte droždí, lžičku cukru a zalijte troškou vlažného mléka a nechejte vzejít kvásek.
V míse kuchyňského robotu smíchejte prosátou špaldovou a hladkou mouku, sůl, přidejte ostatní suroviny včetně kvásku a nechejte robot zpracovat hladké těsto. Pokud se těsto lepí, přidejte trošku mouky, pokud se vám zdá příliš husté, přilijte maličko mléka. (Já jsem dala kapku mléka navíc...) 




Těsto zakryjte folií a nechejte asi hodinu kynout.
Vykynuté těsto vyklopte na pracovní plochu a rozdělte na stejné díly. Pokud chcete malinké uzlíky, oddělujte kousky o váze 25g.
Pokud stačí větší, rozdělte těsto na deset dílů.
Z každého uzlíku vyválejte asi 30 cm váleček, na jednom konci naznačte uzlík a konce protáhněte do otvorů uzlíku.




Samozřejmě můžete plést pletýnky nebo jakékoliv jiné tvary :-) 
Hotové tvary dejte na plech s pečícím papírem a nechte ještě 30 minut kynout.
Troubu rozehřejte na 180-200 stupňů.
Vykynuté uzlíky potřete rozšlehaným vejcem, posypte dle chuti mákem, kmínem, solí a nebo sezamem.





Dejte péct asi 15-20 min. dozlatova.


Nechejte vychladnout na mřížce.






2 komentáře:

  1. Akože wow! Vyzerajú silno jedlo, ukladám receptík :

    www.fromlenka.sk

    OdpovědětVymazat