pondělí 17. srpna 2015

Česnekový chleba...

Je léto, čas setkávání a grilování a já bych vám chtěla dát tip na velmi jednoduché a přitom skvělé pečivo, které obohatí váš letní stůl...
Kdo ochutnal, tak chválil a větší část zmizela ještě dřív,než bylo maso hotové... :-)
Jedno je jisté...už teď vím, že se stane žádanou součástí našich rodinných sešlostí...

Tip jsem měla od Flo z její knihy Snídaně u Florentýny, ale recept zveřejnila i na svých stránkách...


Na 2 chleby:
400 g hladké mouky
250 ml mléka
50 ml oleje
1 lžička soli
½ balíčku sušeného droždí (nebo ½ kostky čerstvého)


Náplň:
100 g másla
10 stroužků česneku
špetka soli
1 vejce na potření


V míse robota  zpracujeme suroviny,těsto by mělo být pružné a nemělo by se lepit... 
Necháme kynout v míse, vytřené trochou oleje.Přikryjeme igelitem...Mělo by zdvojnásobit svůj objem...
Vykynuté těsto rozdělíme  na poloviny. Na lehce podsypané ploše vyválíme  tenký obdélník. Potřeme jej 50 g změklého másla a 5 rozetřenými stroužky česneku. Zarolujeme, přesuneme na plech, rozkrájíme na trojúhelníky, ale neoddělujeme od sebe.
To stejné uděláme s druhou polovinou těsta...
Rozšleháme vajíčko chleba jím potřeme.
Necháme ještě hodinu dokynout v teple. 
Předehřejeme troubu na 180 stupňů, chleby znovu potřeme vajíčkem a pečeme  35-45 minut, dokud nedosáhnou zlatavé barvy.
Recept je z knihy Snídaně u Florentýny (http://uvarte.si/snidani)


Od jisté doby při výrobě těsta pouze přihlížím... :-)



Takto nějak vypadá hotové těsto...

Těsto necháme kynout v míse, vymazané olejem...

Přikryjeme igelitem...

Vyválíme tenkou placku, potřeme polovinou másla a rozmačkáme na ni 5 stroužků česneku...

Těsto srolujeme a nakrájíme cik-cak... :-)

Potřeme rozšlehaným vajíčkem...

Upečený "chléb"...

Stačí odlamovat...

:-) K tomuto je úplně nejlepší...

Žádné komentáře:

Okomentovat