pondělí 17. srpna 2015

Francouzské brambory…




Přesně před týdnem jsem poprvé otevřela kuchařku od Dity a teprve v neděli jsem se dostala k tomu, abych nějaký recept vyzkoušela...a protože jsme po sobotní oslavě dlouho spali ( :-D ) a nechtělo se mi jít nakupovat ani vařit nějaké složitosti, vybrala jsem recept, který sice dělávám, ale trošku jinak, tak jsem byla zvědavá, který  z receptů u mě nakonec vyhraje ...


Francouzské brambory z kuchařky Dity P...

1 kg brambor 200 ml smetany 200 g slaniny nakrálené na kousky 1 cibule 2 lžíce másla 3 vajíčka natvrdo 5 vajec sůl, pepř, máslo na vymazání pekáčku kyselý okurek

Brambory nakrájíme na plátky, slaninu dáme na pánev a opékáme dozlatova, přidáme dvě lžičky másla a cibuli nakrájenou na půlkolečka a ještě chvilku opékáme.
Vajíčka natvrdo oloupeme a nakrájíme na plátky, zbylé rozšleháme se smetanou, pepřem a solí, já jsem přidala ještě čerstvé oregáno.
Polovinu spotřebujeme při vrstvení a polovinu si schováme...
Zapneme troubu na 180 stupňů...
Pekáček vymažeme máslem a vrstvíme postupně brambory, slaninu s cibulí, vajíčka a zalijeme troškou smetany, sůl, pepř...takhle pokračujeme, až všechno spotřebujeme...
Poslední vrstvu tvoří brambory, které posolíme a opepříme...
Dáme pést asi na 20-30 minut, až jsou brambory měkké.
Potom zvýšíme troubu na 200 stupňů a zalijeme druhou polovinou smetany.
Dopékáme ještě 10-15 min.

A jak to dopadlo?Já svoje klasické francouzské brambory dělám z brambor, uvařených ve slupce...je to trochu víc práce, ale mám jistotu, že budou všechny měkké...
Tady byly některé silnější kousky tvrdší a přitom zbytek byl měkký...prostě to nejde úplně odhadnout...zase byly ale úžasně vláčné a jinak moc dobré...takže příště brambory alespoň maličko povařím a bude to ono... 













Žádné komentáře:

Okomentovat