čtvrtek 16. července 2015

Chleba...



Když jsem dnes otevřela nové číslo časopisu Gurmet a v něm byl rozhovor o kváskovém chlebu s Julianou Fischerovou alias Maškrtnicí, uvědomila jsem si, že to byla právě ona, která mě dovedla k pečení kváskového chleba...právě z jejich rad jsem čerpala při zakládání svého prvního kvásku a poté i při pečení prvního chleba z kvásku...také mě přidala do úžasné FB skupiny "Pečempecen", kde si lidé radí o pečení chleba, posílají fotky svých povedených a i méně povedených chlebů....

Kváskový chléb krok za krokem…..
Kvásek, darovaný nebo založený/postup dole v odkazech/, uchovávejte ve skleněné nádobě ve dveřích lednice, přikrytý igelitem…
Pokud jste se rozhodli, že ještě chleba péct nechcete, nejlepší způsob uchování je právě v lednici, jen je dobré přidat cca lžičku chlebové mouky a zamíchat, takzvaně „dokrmit“… S občasným dokrmením /cca 1xza pět dní /v lednici vydrží měsíce….
Pokud chcete upéct chleba, je třeba kvásek připravit cca 12-14 hod.předem….
Tento recept je na velký bochník, já peču z poloviční dávky….recept je od Martina Kubíka ze skupiny Pečempecen...
Do větší nádoby dáme 300g chlebové mouky, 300ml vody a dvě lžíce kvásku z ledničky/pro případ,že byste zapomněli poté odebrat zpátky na příští chleba, nechávám skleničku od zbytků kvásku a neumývám, nejednou se z takto vyškrabaných zbytečků zachránil kvásek :-)/
Zamícháme a necháme na teplém místě 12-14 hodin…
Nezapomeneme do skleničky vrátit dvě lžíce kvásku na příště z udělaného rozkvasu…
Z tohoto rozkvasu po 12-14 hodinách zaděláváme těsto…
Do mísy dáme 800g pšeničné chlebové mouky a 400ml vody
3 lžičky soli a lžíci kmínu, přidáme rozkvas a hněteme těsto, ručně nebo pomocí robotu, až se odděluje od stěn mísy…dle savosti mouky přidáme vodu, pokud se zdá těsto husté nebo mouku, když je řídké….
Takto připravené těsto zakryjeme igelitem, aby neoschlo a necháme 4-6 hodin kynout…Prstem zkusíme, pokud se prohlubeň po zatlačení vrací, je správně vykynuté….
Dáme na pomoučenou plochu a zpracováváme bochník, snažíme se rukou vytlačit vzduch, aby nezůstaly bubliny, vyhladíme, potřeme škrobem nebo moukou/mám lepší zkušenost se škrobem,opravdu se nelepí na ošatku/a hladší stranou klademe do ošatky, pokud ošatku nemáme, tak třeba do cedníku, vyloženého pomoučenou utěrkou…

Necháme ještě 2-3 hodiny kynout v ošatce, potom vyhřejeme troubu i s plechem, na kterém chceme péct na 250 stupňů.
Ten plech je velmi důležitý,na studeném by chleba praskl zespodu…
Opatrně vyklopíme na pečící papír,který máme na nějaké pevné podložce, uděláme zářezy na chlebu žiletkou nebo ostrým nožem a potom stačí chleba jen opatrně svézt z podložky na horký plech…
Ještě postříkáme vodou se solí, /mám ji nachystanou v rozprašovači a během pečení ještě tak 4x postříkám…pokud nemáte rozprašovač, tak dejte do trouby na prvních 10-15 min plecháček s vodou průběžně potírejte chleba alespoň mašlovačkou vodou se solí/
Pečeme na 250 stupňů cca 10-15 min. a potom snížíme teplotu na 200 stupňů a dopékáme cca 30 min.Podle potřeby kropíme vodou se solí…
Správně upečený chleba by měl mít kaštanovou barvu a měl by při poklepání „zvonit“
Po upečení necháme na mřížce vychladnout, nekrájíme horké, srazili bychom si střídku…
Snad se tyto rady budou hodit a chlebíček se podaří a bude chutnat…upozorňuji jen, že nevydrží měkký tak dlouho, jako z obchodu,ale zase tam nejsou žádné přidané látky, jen mouka kvásek, voda, sůl a kmín….
Ještě pár odkazů, kam jsem si chodila pro informace já...
Při vyklápění těsta na pomoučený vál a následném překládání mi ceklem dost pomáhá tahle stěrka..není drahá a pokud budete péct častěji, určitě si ji pořiďte ...

http://eshop.tescoma.cz/…/delic…/630300-sterky-delicia-3-ks…
http://www.maskrtnica.cz/jak-na-prvni-domaci-chleba/
http://www.pavlavtroube.cz/…/upe…/zalozeni-kvasku-video.html
http://www.pavlavtroube.cz/…/kvaskovy-chleba-s-podmaslim.ht…
http://conovehonakopci.cz/?p=5257


Takto kvásek uchovávám ve dveřích lednice...
Před pečením je nutné den předem kvásek rozvasit...
Rozkvašený kvásek...
Přidáme k mouce a vodě a zaděláme těsto...
Vypracované těsto...
...zakryjeme igelitem a necháme kynout...                                                                    
Vytvarujeme bochník...
...a dáme do ošatky...
Vyklopíme opatrně z ošatky a nařízneme...
Malá galerie chlebíčků...

Žádné komentáře:

Okomentovat